Hsv Heksenberg 2016

HSV Heksenberg

Aanpassen kweekvijver anno 2015/2016

De paaivijver was oorspronkelijk bedoeld om tijdens de paai periode af te kunnen paaien. Het resultaat was ook bevredigend te noemen. Menig vis soort wist het ondiepe gedeelte te vinden om hun kuit af te zetten.

Nu zijn we inmiddels 3 jaar verder en blijkt dat het kleine paaivijvertje in de winter zeer intrek te zijn voor de voorn en kleine blieken. De reden hiervoor is volgens mij de aalscholver en/of het gevoel dat de voorn in het open water s,winters de havens in duikt om daar de winter door te komen.

En dat tweede geval was volgens mij de reden om toe stemming aan  het bestuur te vragen om de paaivijver te mogen vergroten. Dit moest wel want het aantal vis wat in de paai vijver de winter wil door brengen was zoveel dat ingrijpen nodig was. Die ingreep kwam er , en in het weekend van 12 dec 2015 is er het begin gemaakt met het uitbreiden van de paai vijver.

De ingang werd dicht gemaakt. Daarna werd de vis uit de paaivijver gehaald. Lei Dierkx  en Peter Dauphin zijn een paar uur aan de weer geweest om de vissen eruit te scheppen.

Er werd gekozen om de vis te wegen om zo een beeld te krijgen van de hoeveelheid vis die in de paaivijver aanwezig was. Eigenlijk schrokken wij wel. Alles hebben wij niet kunnen vangen, maar het resultaat was 425 kilo voorn. Gemiddeld waren dit 14 vissen op een kilo. Dit houd in dat er 6000 vissen in dat vijvertje aan wezig waren.

Inmiddels is de vijver met 100m2 uit gebreid en hoop ik dat dit voor de toekomst de oplossing blijkt te zijn. Verder is de bedoeling dat wij de paaivijver iedere winter zo gaan afsluiten zodat we ze kunnen beschermen tegen de aalscholver. Het begin is er , nu verder.

Aanleg Paai / overwinter vijver